Η επανάσταση θα ξεκινήσει από το ελαιόλαδο

Στις αρχές Νοεμβρίου παρουσιάστηκαν από τον Δρ. Μαγιάτη και την Δρ. Μέλλιου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης για την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία, που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, μελέτη η οποία χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα; Με πολύ απλά λόγια απεδείχθησαν οι ευεργετικές, για τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιότητες δύο φαινολών της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης που περιέχονται στα ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα [EVO]. Η ελαιοκανθάλη θεωρείται πλέον φυσικό μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο [ΜΣΑΦ] και προστατεύει από τη δημιουργία θρόμβων μειώνοντας τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η συγκέντρωση των δύο αυτών φαινολών στα ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της κορωνέικης ποικιλίας που εξετάστηκε, καθιστά τα ελληνικά ελαιόλαδα εν δυνάμει προϊόν μιας νέας κατηγορίας αυτής του φαρμάκου, πάνω δηλαδή και από το EVO, καθώς βάσει της κοινοτικής οδηγίας Ε.Ε.432/2012 [health claim],μπορούν πλέον να το αναγράφουν στην ετικέτα τους.

Αν και η Ελλάδα έχει πλέον μια μοναδική ευκαιρία εκμετάλλευσης του γαστρονομικού της πλούτου, εντούτοις θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως αφορά μόνο αποδεδειγμέναεξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και όχι όλα. Δυστυχώς ακόμη και στην Ελλάδα τα ελαιόλαδα που καταναλώνουμε, αν και θεωρούμε πως είναι EVO δυστυχώς δεν είναι. Θα πρέπει να αρχίσουμε και εμείς να συνηθίζουμε στη γεύση πιο πικρών καιπικάντικων ελαιολάδων, για όσους καταλαβαίνουν.

Χάρης Τζαννής, Fnl-guide.com

Αφήστε μια απάντηση